Av: Anna Jansson
Handling: Det är 2 dagar kvar till julafton när polisassistenten Maria Wern står ute i skogen i Kronköping vid ett träd där det hänger 7 döda djur och en död människa. Det finns en nionde snara i trädet också men den är tom, hunden som hängde där tidigare han blivit nertagen av ägaren. Mannen är identifierad som Dick Wallström en slaktare från orten. Kommissarie Ragnarsson med kriminalinspektör Hartman och deras team Wern, Ek och Arvidsson ska försöka lösa detta fall som verkar ha med nordisk mytologi att göra iallafall likar det ritualer som finns inom tron.
Det är julaftonskväll när Maria måste sticka från sin familj mitt i julfirandet för att åka ut till samma skog i Kronköping igen. I en bil har man hittat en ny man död. En Kent Asp fördetta sambo med Anneli Berggren som ska ha legat med Dick samma kväll som han blev mördat och som figurerar i utredningen om Dick.
Maria och teamet kallar in professor Höglund som är kunnig inom Nordisk Mytologi kanske han hjälpa dom att fatta saker som hänt på mordplatsen och hjälpa dom framåt i utredning. Morgan Höglund nämner ett likadant arrangemang som ska ha hänt för nio år sedan i Uppsala där en man hittas hängd med liknande skador som dom Dick har.
Maria vill åka dit även fast inte Ragnarsson vill det då han bara tror Maria vill dit för att träffa mamma och pappa som bor i Uppsala. Väl i Uppsala träffar hon mannen hon varit förlovad med kriminalinspektör Patrik en man som nog inte glömt henne ännu och som önskar att dom vore ett par igen. Men hur långt skulle han gå för att få tillbaka Maria räcker det med att ljuga för att få en kväll på tu man hand eller kan han göra mera saker.
Personen som dödade gynekologen i Uppsala var Disa Månsson en kvinna som strax efter mordet tog självmord och brann upp. Maria blir arg för att hon inte tänkt på att kolla med Uppsalapolisen innan hon åkte dit men det fanns en medhjälpare Vidar Larsson som finns kvar i Uppsala kanske kan han hjälpa polisen. När Maria träffar honom får hon veta att han inte var hemma natten 21 - 22 december då både Dick och Kent dog och att Disa ska ha hämtat upp honom i en bil men dagen efter inte skjutsat tillbaka honom utan skicka honom med taxi hen igen.
Maria passar på att prata med Disas mamma Saga och fråga om Vidar och Disa kände varandra bra och om dom var vänner. Mamma menar på att dom är vänner och att Disa inte är död utan att Disa skickar blommor varje jul till henne. Det visar sig att blommorna som är skickade till Saga från D är skickade från Kronköping på kvällen den 23. Från blomsterbutiken i Kronköping som ligger mitt emot polisstationen och som Wern kan se från sitt fönster på rummet. Maria hade sett en kvinna gå in i affären kvällen den 23:dje hon ringer Hartman som får kolla upp om dom kan få en signalämnet på kvinnan som beställde blommorna till Saga.
Maria åker tillbaka till Kronköping väldigt fundersam på vad som hände i Uppsala för nio år sedan, gick allt rätt till. Och med är kvinnan som skickar blommor till Saga?
Maria och Krister ska kolla på ett nytt hus men dottern Linda har feber så dom fråga grannen Berit om hon kan kolla till Linda medan Maria, Krister och Emil åker och kollar på huset. Nästa dag får dom träffa Linda igen och innan dess händer det en massa saker.
Betyg: 8 av 10
Rekomenderar?: Ja Anna skriver jätte bra. Tyvärr har jag ju sett filmen som iofs har en annan handling en annan stad som det utspelar sig på men jag tycker ändå att boken är spännande och jag kan tänka mig att den blir mer spännande om man inte sett filmen innnan utan får genom Annas ord följa handlingen.