Av: Camilla Läckberg
Handling: Två ungdomar bestämmer för göra inbrott i ett hus där dom hört att en på skolan har gjort inbrott. Det bor två äldre gubbar där inne och har föremål från andra världskriget för att hel förmögenhet i källaren. När pojkarna äntligen hittar ett fönster dom kan koma in igen, går dom på ett golv som knastrar och snart får dom reda på vad det är och vart det kommer ifrån. Inne i husets biblotek hittar dom en död gubbe och det som knastar på golver är massa död flugor.
Patrik som är pappaledig med sin och Ericas dotter Maja är ute och går när Martin och den nya kollegan Paula är på väg till brottsplatsen, men efter en övertalning av MArtin föjer Patrik med ut till huset.
Väl där börjar jakten om en mördare och en historia som utspelar sig 1944.
Erica är uppe på vinden och hittar en kista och i dom hittar hon saker hennes mamma ha sprat. En teckning Erica målat, henens gamla dagböcker och en medalj från andra världskriget som är inlindad i en barnskjorta med blod på.
Erica som egentligen ska skriva på en ny bok nu när Patrik är pappaledig och ska ta hand om Maja börjar istället läsa sin mammas dagböcker och blir intreserad i hur henns mamam Elsy blev som hon blev: 
Erica läser om en Britta och hob bor kvar i Fjällbaka och en dag bestämmer hon sig för att söka upp henne ett samtal som hennes man avbryter och sen får Erica ingen möjlighet att prata mer med henne, för någon vecka senare mördas Britta i hennes säng medan Herman är iväg till deras döttrar på fika.
Allt har med att göra vad som hände i Fjällbacka under kriget och speciellt åren 1944-45.
Kommer polisen komma mödaren på spåren i tid?
Vad hände egentligen med Elsy som gjorde att hon böev den känslokalla mamman till Erica och Anna?
Betyg 8 av 10
Rekomenderar?: JA jag älskar Camilla Läckbergs böcker och även fast jag sett Tyskungen på film kommer jag inte alls ihåg saker som är viktiga i historian vilket gör att boken blir spännande och Camilla kan verkligen bygga upp en bok så den blir spännande rakt igenom.