Av: Anna Jansson
Handling: Maria har valt att jobba på gotland istället för att ta semster och lika så han Hartman, Ek och Arvidsson valt att göra. Maria som inte har råd att åka på semster med sin familj ser detta som att förena nytta med nöje. Maria får jobba och spara på sin semster och samtidigt kan Krister, Emil och Linda få semster. Men Kristers mamma få prblem med hjärtat när dom ska åka så Maria får åka själv tills dess att svärmor mår bättre. 
Det finns inget bra att titta på TV'n så Mona går ut hon till ängen där hon som ung låg i gräset, hon vill uppleva den spänning som fanns när pappan ropade efter henne. Den promenaden är något Mona får ångra hon blir nämligen vitte till ett mord, mordet på hennes make. Det som händer sen kommer förända hela Monas liv och nästan kosta hennes sitt eget liv. Den natten gör Mona allt på rutin utan att ens behöva tänka och hon lyckas nästan få bort alla spår. 
Maria som jobbar på Visbypolisen för näsa dag in en anmälan om en försvunnen person Willhelm saknas hans båt stå på fäjan in till fastlandet men han finns varken i bilen eller i sin hytt han köpt. Polisen får nu börja leta efter spår vart den försvunne Willhelm har tagit vägen enligt fru åt han frukost på morgonen och åkte sen iväg i sin bil lite försenad men han skulle hinna med färjan. Men det var bara bilen som hann med Willhelm försvann någonstans mellan hemmet och färjan men vart och varför.
Mona som lever på sitt lev som vanligt utåt och försöker vara som vanligt inför människor försöker rensa bort alla spår som finns kvar hemma efter sin man som inte skulle finnas kvar i huset om han hade åkt i väg själv.
En seglar hittar en plastpåse och in den finns ett lillfinger tillhörande Willhelm men det är inget polisen vet förens en hund och dennes ägarens mamma hittar ett lik som saknar lillfinger. Liket är Willhelm och nu måste polisen kartlägga den stund på morgonen mellan att han åkte hemifrån tills dess att hans bil kördes på färjan av gärningmannen.
Mona jobbar på dagarna på långvården och sen när hon kommer hem måste hon ta handom sin far som bor på övervingen och gården nu när maken är död. Hennes granne Hennrik får hjälpa henne med det hon inte klarar på gården vilket hjälper Mona väldigt mycket.
Kristers mamma är kvar på sjukhuset ett tag och när hon väl kommer hem är det över en vecka kvar innan det finns lediga platser som kan ta Krister och barnen till gotland och Maria. Deras samtal är allt annat än vänliga som bråka ofta och måste många gånger ringa upp igen efetr 2 minuter och säger förlåt eller bara ett litet puss. 
Polisen lyckas inte hitta några spår i varför Willhelm dog men dom har hittat mordplatsen hans sjöbod, men varför åkte han dit om han hade bråttom till färjan.
Det är inte förens asspranten säger en sak till Maria som hela utredningen hittar sin lösning men är det verkligen sant kan det verkligen vara på det visset?
Betyg: 8 av 10
Rekomenderar?!: Ja verkligen denna bok är super spännande och bra. Man kan verkligen inte gissa mördare förnes i sista kapitlerna, Denna bok har inte blivit film vad jag vet vilket gjorde det ännu mera spännande dom tidigare böckerna är ju blivit film också vilket gjort att man vetat stora dra av boken även fast det carit spännande. Men denna bok är spännande till sista meningen. Är det något jag ska säga är dåligt med boken är det att boken slutar pang bom mitt i en situvation känns det som. Jag hade gärna haft ett kapitel till i boken men jag gillar boken skrapt endå.