Av: Hjorth och Rosenfeldt 
Handling: När Richard kommer hem med taxin tänker han sig att nu kan inget bli värre. Han är redan flera timmar sen hem från Tyskland eftersom hans första flyg blev inställt och nästa kraftigt försenat. Men tydligen kan denna dag bli sämre, i sovrummet hittar han sin fru bunden liggande på mage död, halsskuren.
Dom 3 meningarna som betyder att man ska ringa riksmordskommissionen passar in här.
Offret hittades i sitt sovrum.
Offret var bunden.
Offret hade halsen avskuren.
Detta blir direkt Riksmord och Torkels fall. Deras 3 på en månad. 
Det enda gemensam dessa 3 kvinnor har är sättet dom blev mördade på. Egentligen är det 7 kvinnor som har detta gemensamt då 4 mord på samma sätt utfördes för 14 år sedan. Och nu har 3 kvinnor fått sätta livet till igen av en copyrighter.
Detta är mord 3 men Riksmord vet inte mer än vid första mordet. Dom har inte kommit längre än vid första mordet. 
Psykologen Sebastian har sedan han kom hem från Västerås (förra boken) spanat på Vanja. Han han inte kunna släppa henne ur tankarna och knappt synhåll sedan hon befann sig i samma trapphuset som Sebastian då han kontaktade Anna, kvinnan han legat med för 30 år sedan och som blivit gravid. Sebastian kan snart Vanjas liv och rutiner för varje dag exakt. Det är därför han kan fortsätta engångs sexet med kvinnorna på nätterna. Ellinor som är den ända kvinnan på flera år som vaknat före honom. Hon väcker honom och på det sättet kan inte Sebastian sin vana troget bara smyga därifrån. Han blir dessutom tvingad att äta frukost med henne något Sebastian verkligen hatar. Han äter iaf lite frukost och dukar så mycket han kan åt Ellinors nyfikna frågor. Efter ett tag avbryter han frukosten detta går inte mer han lämnar Ellinors lägenhet i tron om att det är sista gången han ser henne.
Sebastian fortsätter smyga och följa efter Vanja. Han har också kontaktat en gamla polis och kollega till honom som ska kolla upp Vanjas pappa åt honom. När inte det ger något intressant lyckas han få honom att kolla upp båda föräldrarna.
Ett samtal med som psykolog får Sebastian att inse att han måste skaffa sig ett eget liv. Han vet exakt vad kan tänker göra. Hans ska skaffa sig ett liv och vara nära Vanja utan att behöva följa efter.
Han ska komma med i Riksmorsgruppen igen.
Men denna gången är det inte lika lätt att övertala Torkel för han tänker inte bära den stora bördan själv utan han låter gruppen på 4 personer tillsammans rösta och komma fram till om Sebastian ska få vara med igen eller inte. Dom kommer fram till att okej Sebastian får vara med det var ändå han som satte dit Hinde för 14 år sedan när han hade utfört dessa gärningar som nu någon annan gör.
Dom hinner knapp bli klara med den 3 kvinnan Katharina innan mord 4 har genomförts. Denna gång vet Sebastian direkt vem det är. Anette kvinnan Sebastian följt med hem efter gruppteapin igår och lämnat i morse bara någon timme innan mördaren slog till. 
Torkel skickar Sebastian till stationen väl där börjar han läsa om dom andra 3 kvinnorna och hittar samanbandet polisen inte kunde se. Kvinnorna har något mer än sättet dom blev mördade på gemensamt, dom har alla också legat med Sebastian.
Detta ställer Sebastians position i gruppen på spel ska han ens få vara med i gruppen. 
Dom vet att mördaren viste att han legat med Anette men inte hur mördaren kunde veta detta men det finns inte många sätt. Mördaren måste ha följt efter Sebastian, haft span på honom annars finns det ingen chans att mördaren kunna veta om Anette. 
När Vanja och Sebastian ska gå in på det fiket han brukar sitta i när Vanja var på jobbet. Kom han på den blåa fiaten. Den hade stått utanför Sebastians psykolog och visst hade han sett en nu också. Utan att gå in på kafét vände han och gick mor bilen som direkt hade startat och börja köra mot Sebastian som stod mitt i vägen i sista sekund hoppade han åt sidan. Nu viste han att någon följt efter. 
Den blåa fiaten hade blivit stulen ett halvår tidigare med andra ord kunde Sebastian ha varit förföljd så länge med. 
Sebastian får i uppdrag att komma på några av dom kvinnorna han legat med och varna dom.
Sebastian kommer på 2 direkt som han måste varna på en gång. Anna Erisson och Ellinor Bergkvist. Han bestämmer sig för att gå hem till dom diket. Anna förstår efter ett tag allvaret och åker dagen efter till sin mamma men Ellinor tror att Sebastian är kär i henne och gör ett försök att få henne att flytta hem till honom. 
Med dom 2 kvinnorna i säkerhet sätter han sig dagen efter och skriven en lista på dom 5 han mins eller 6 st om man räknar förnamn och satsdel och 7 om man räknar kvinnan han bara minns statsdel på. 
Plötsligt knakar en av dom "vanliga" poliserna på Riksmords rum och säger att Edward Hinde säker Vanja det tar en sekund innan Vanja fattar vem det är som har ringt. Ber polisen koppla in samtalet till henne. Alla sätter sig runt telefonen utom Sebastian.
Hinde säger att han en sak att berätta för Vanja men vill tala med henne själv han förutsätter mycket riktigt att Vanja har högtalaren på. Vanja sätter sig direkt i bilen och åker till Hinde. 
Hon får namnet på mördaren och Ralph Svensson grips i sitt hem. 
Fallet är löst? Eller?
Vart ta Hinde vägen?
Vad hittar Vanja när hon är ute och springer och var tar sedan hon vägen?
Kommer polisen hitta Vanja i tid?
Hur många kommer dö?
Betyg: 8 av 10 
Rekommenderar?: Ja denna bok var spännande från början till slut. 
Denna bok och Lars Kaplers bok Sandmannen påminde väldigt mycket om varandra men inte på ett sätt som gör att spänningen försvinner. Jag tycker verkligen Hjorth och Rosenfeldt lyckas hitta en balansgång där det hela tiden är spännande. Inga händelser går för fort men inga går heller för segt. Älskade verkligen denna bok och hade väldigt svårt att lägga i från mig den vill hela tiden till att boken skulle vara utläst och jag fick svar på alla frågor om ploppar upp längs läsandets gång. Nu vill jag bara kasta mig in i nästa boks händelser.